Gallor

Har tyck att Fellini har varit lite vätske fylld över kotorna några dagar men idag var det mer på vänster fram.
Jag frågade Jozzo och hon sa att det var det hon ringde också Fia. Leo har också lite.
Det beror på att han äter så mycket gräs med mycket protein i (Största troligheten).
Jag ska massera in ett liniment på benen gallorna (mot hjärtat alltid=uppot)
Sen så ska jag rida med lindor och ha på det så mycket som möjligt.
När jag åker till mormor såå ska han ha på sig lindor på natten eftersom att han kommer att stå inne.
Mormor har ju int heller så jätte bra bete så dom kommer nog gå bort under den tiden :)
I Onsala ska jag kolla om han kan få ett bete som inte ha för mycket gräs.
Jag ska kolla på rensätra nu om vi kan fixa så att han inte är i stora gräshagen hela tiden om man skulle kunna ha honm i någon vinter hage eller någonstans. Dom ska ju också byta hage på torsdag så då blir det ännu mer färskt gräs :(

Här står det lite om gallor :)

En galla är en ökad mängd ledvätska i en led eller senskida. Gallor kan hästen få av olika anledningar, ökad ansträngning, inflammation, infektion med mera. Man kan även se det vid tvära foderbyten eller om hästen är i allmänt dålig kondition.

Hästen kan ha gallor som är relativt konstanta i hela sitt liv utan att den har några bekymmer utav dem, ofta sitter dessa i kotsenskidorna bak eller i kotlederna fram. Det är viktigt att man känner igenom sin häst regelbundet själv så att man snabbt märker om hästens gallor förändras. Hårda ömma gallor, eller en galla som dyker upp plötsligt, ska man vara observant på.

Hästen kan också vara svullen i sina ben och då är svullnaden oftast lokaliserad till nedre delen av benen på hästen. Typexemplet är att hästen blir ”tjock” i bakbenen efter en natt i box. Dessa svullnader går ofta ner när hästen får röra på sig, ofta beror det på dålig cirkulation och det samlas överflödig vätska i benen, dessa svullnader ligger ofta i mjukdelarna runt lederna och ska inte förväxlas med gallor.

Har man gallor eller svullnader i benen som inte verkar ha något samband med någon akut hälta eller skada, så finns det många huskurer på hur man kan få bort dem för stunden eller i alla fall minska deras omfattning. Effekten är varierande, man får prova sig fram och försöka hitta en variant som man tycker fungerar.

• Linda benen, det finns olika typer av bandage, oftast använder man dem på natten när hästen står still för att minska möjligheten för svullnad. Man kan bland annat använda Back On Track-underlägg, många har sett bra effekt av dessa. Materialet i Back On Track består av polyester med insmält keramikpulver och är utvecklat i Kina. Linda dock inte benen på din häst om du inte är van, man kan orsaka senskador om man lindar på fel sätt.

• Användning av olika typer av liniment, var dock försiktig med att använda liniment ihop med bandage då det lätt kan bli brännskador.

• Man kan även försöka kyla benen för att minska svullnad och gallor. Man kan använda rinnande vatten eller olika typer kylbandage, kyllera eller kylbalsam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0